torsdag 17 mars 2011

Inga ursäkter längre

Alla småbarnföräldrar (och andra oxå, kanske) vet två saker: 1. Att alla principer och tankar man hade om barnuppfostran INNAN man fick barn inte längre existerar och 2. Att det gäller att välja sina "fighter".

Hos oss har vi åtminstone hållit fast vid en av våra gamla käpphästar, nämligen den om maten. Vi vill att dottern ska få sunda och regelbundna matvanor, att hon ska få prova så många olika smaker som möjligt och att måltiderna är ett tillfälle att umgås. Vi lagar aldrig speciell mat till henne, hon måste prova allt på tallriken och hon ska tala tyst om sånt hon inte gillar, men desto högre om sånt hon tycker om.

Gott så. Men här kommer oxå en annan föräldralärdom in: Barn gör inte som vuxna säger - de gör som vuxna gör. Så det gäller alltså för en annan att vakta tungan och att ha bra svar på varför jag "inte är så förtjust i gröt till frukost", "inte vill ha blodpudding" eller "inte tycker om choklad". Och när dottern snusförnuftigt säger att "Du måste i alla fall smaka" är det bara kapitulera och göra just det. Smaka. Och faktum är att vissa saker smakar bättre än jag tyckt innan. Men det betyder i alla fall inte att jag är ett fan ...!'
.

Inga kommentarer: