fredag 11 mars 2011

Hatten av för "våra" pedagoger

Häromdagen var det föräldramöte på dotterns förskola. Egentligen hade vi ingen möjlighet att närvara. Den här gången heller, kanske ska tilläggas. För eftersom mannen jobbat mycket kvällar de senaste åren har vi varit på typ ett eller två möten. "Dålig förälder"-stämpeln har liksom hängt över oss. För det vet Ni väl att det är vår tids (vår samhällsklass?) största dödssynd att inte vara en engagerad förälder? Alltså, hämta tidigt på dagis, vara aktiv i föräldraråd, låta barnet/n ha flera fritidsaktiviteter etc.

Så med stämpeln präglad i pannan och mannen på jobb, bad jag rara M hänga med dottern och gick dit. Och det är jag glad för. Ett både trevligt och intressant möte där pedagogerna berättade om läroplanen, hur de tänker, men var också ödmjuka och självkritiska kring vad de inte riktigt mäktar med.Vi fick se massor av bilder på våra barn i deras vardag. Härliga, underbara bilder som visade det pedagogerna sa, att det utmärkande för just den här barngruppen är att de leker jämt och hela tiden, att de är generösa mot varandra och att de är trygga med alla pedagogerna på förskolan.

Och som vanligt är jag stum av beundran för hur de arbetar och är. Hur de med lek utvecklar språk, matte, fysik och teknik. Hur de låter barnens fria vilja styra, men ändå utmanar dem att pröva nya saker och tänka nytt. Varje vecka gympar de med "Friskis & Svettis" och har massage: Då leker de biltvätt, dvs. två personer är tvätt och barnen turas om att bli tvättade. Ett annat exempel är hur en fråga om var myrorna tar vägen på vintern ledde till ett NTA-projekt ("natur och teknik för alla"): Först fick barnen rita en myra så som de trodde att myror såg ut. Sen visades en myra på OH på väggen och en ny bild målades med OH-myran som förebild. Under tiden talade de om myror och barnen fick komma med sina teorier om var de är på vintern. De flesta var övertygade om att myror är som flyttfåglar ungefär: de flyger utomlands på vintern, helst till Thailand...! Jojo, även det är väl ett tecken i tiden - och en klassmarkör - för det är vad de uppfattar att kompisarna/människorna i vårt bostadsområde gör på vintern....!

Inga kommentarer: