söndag 16 januari 2011

Fredagsmys för vuxna

Igår kväll hade vi fint besök av familjen F. Mannen fixade en tre-rätters på vårt nya tema (mer fisk och vegetarisk kost) medan jag ägnade mig åt att uppfylla årets nyårslöfte: - att dricka mer champagne (för övrigt en repris av förra årets löfte: varför ändra ett vinnande koncept...?). En mycket trevlig kväll som slutade med att deras två äldsta ville flytta in respektive sova över, medan deras yngsta och vår egen slocknade i soffan! Av de två - mycket matintresserade - vuxna fick vi Håkan Larssons bok "Fredag kväll med mat och vin" i present. Mycket, mycket uppskattat! Lite oväntat, kanske ska tilläggas. Jag tillhör nämligen dem som inte inspireras av tidningen "Allt om mat", dvs. den tidning som Larsson under många år varit redaktör för.
.
Men boken ÄR fantastiskt inspirerande. Mat på 30 minuter, vinförslag som ingår i bolagets ordinarie sortiment och kostar runt hundringen och råvaror som följer säsongerna. Dessutom har varje månad sitt utvalda vin, favoritråvara och upptakt (apéritif med tilltugg). Och flera av vinerna i boken har jag druckit och tycker mycket om. Men visst. jag som ogärna följer ett recept till punkt och pricka har svårt för bokens devis "gör som jag säger så blir det bra". Och lite "pretto" är det med förslag på böcker och musik som passar till maträtterna, (särskilt musiktipsen som är - som gåvogivarna uttryckte det - lite "ostiga"). Smaklökarna hänger ju (väl...?) sällan ihop med musiksmak och val av litteratur? Elvis Costello, Burt Bacharach, Eagles och Mark Knopfler är inte min melodi. Och att prata om att räkskalning kräver "glad och begåvad musik som sätter takten åt fingrarna" blir lite väl mycket "Ernst Kirsteiger" för min smak (fast Pet Shop Boys "Discography" är i sig inget dåligt val).
.
Å andra sidan kan man ju ge det en chans.... Det är väl som författaren skriver: "eftersom Du är road av mat och vin så är du en kultiverad människa". Och vad är det värsta som kan hända: - att jag hittar nya pärlor eller favoriter? Alltså blir det åka av redan ikväll: det ska lagas "örtgrön pasta med skogssvamp och brynt jordärtskocka", drickas chardonnay (som jag oftast ogillar - i alla fall de "smöriga och ekiga" sorterna) och lyssnas på Kathryn Williams "Relations" (tack å lov för Spotify!). Fast eftersom det är söndag kör vi mineralvatten som apéritif istället för det föreslagna brännvinet och äter de överblivna parmesan- och citronstängerna från igår som tilltugg istället för de salta kringlorna. Dessutom finns det risk för att Kathryn Williams får se sig besegrad av Lena Ph: - efter födelsekalaset förra helgen sjunger dottern nämligen en alldeles egen version av "Det gör ont" dagarna i ända (när hon inte sjunger låtarna från Superhjältejul 2009, alltså): "..ont det gör ont det gör jätte jätteont på natten det ringer på dörr'n"! Jojo....!

2 kommentarer:

Anonym sa...

Välkommen in i Allt Om Mat-ghettot! Jag diggar ju Håkan Larsson sedan länge... Undrar hur det kommer sig att jag inte skaffat den där boken ännu! Mums!
E

Lilla Pricken sa...

Jo, jag tänkte nog att detta kunde vara en perfekt present till Er vid tillfälle - om Du inte hinner skaffa den själv innan, förstås! Om inte kanske vi kan få pröva några rätter på herrskapet snart....? Det första försöket blev nämligen lyckat och gav mersmak....!