söndag 25 oktober 2009

Familjemetoden

Besöket på Akademibokhandeln härom dagen resulterade i ett inköp av en ny kokbok: Jakobs Hälsokök av Jacob Wismar. "Right, precis vad Ni behöver - ännu en kokbok att ställa i hyllan", tänker Ni säkert. Men faktiskt är nog den här boken precis vad vi behöver. Idén går ut på att laga mat på en kvart, dvs. utan att värma i mikron eller använda dyra och näringsfattiga halvfabrikat. Författarens grundtankar kan sammanfattas så här:
1. Snabbmat och halvfabrikat är billigt för stunden, men dyrt i längden ur ett hälsoperspektiv.
2. Mat är kroppens energikälla, men också en källa till glädje och njutning.
3. En välkomponerad måltid, rena livsmedel och lagom stora portioner är grunden till viktstabilitet.
4. Om måltiden är välkomponerad är det inte lika viktigt att använda fettsnåla alternativ på t.ex. osten.
5. Det spelar ingen roll hur nyttigt och välbalanserat Du äter om Du äter för mycket.

Visst. Full pott i floskler, kan tyckas. Men jag tror verkligen på det här med "ren" mat, dvs. inga färdiga produkter från affären både hjälper oss att hålla oss friska och balansera vikten. Och med en välbalanserad kost "till vardags" är jag säker på att man kan unna sig både det ena och det andra ibland.
Metoden går ut på att i förväga laga delar av måltiden - egna "hel- och halvfabrikat". liksom - och förvara i kyl och frys. Tillsammans med färdiggjorda "smaksättare" , dvs. essenser och "topping" kombineras dessa till en mängd olika måltider. Ta "Olivpytten", till exempel. Kokt quinoa, kyckling och vita bönor från frysen blandas med essensen "Balsamico and Olive" (balsamvinäger, oliver, olivolja, honung, tomat och peppar -blandas) som står i kylen sen flera veckor tillbaka. Tillsammans med lite ruccola, paprika och fetaost blir en hel måltid på nolltid. Håll med om att det låter lockande!?

Visst krävs planering, men fördelen är ju att "frysmaten" inte måste lagas under de där hysteriska 90 minutrarna mellan dagishämtning och färdig middag när ungen är dagistrött och föräldrarna på bristningsgränsen efter stressiga jobbdagar, matinköp och hunger. Och vilken vällagad och näringsrik måltid kräver inte planering? Dessutom menar författaren att vi får bättre hälsa på köpet: Genom att t.ex. förbereda kokt potatis och pasta (håller upp till fyra dagar i kylen) vinner vi inte bara tid utan sänker oxå GI-värdet på ingredienserna. Bara fördelar, alltså ("You had me at 'Hello'"). Så nu har det shoppats flaskor till essenser, burkar till topping och grötblandningar samt plastpåsar till frysen. Kommande vecka blir försöksvecka i vår familj!

2 kommentarer:

Lilla Pricken sa...

Så här i efterhand kan jag bara konstatera att det var en rätt dum vecka att försöka på, inte minst eftersom vi ska vara på landet stora delar av den. Återkommer med feedback nästa vecka istället!

Maria sa...

Jag har haft städningen på Jacobs kontor...otroligt trevlig kille....