lördag 17 januari 2009

Hur är Din form?

I årets första nummer av Sats medlemstidning presenteras ett enkelt sätt att testa dagsformen på (bra så här i post-juletider...):

1. Styrka och bålstabilitet: Klara "plankan" i minst 30 sekunder
2. Rörlighet: Sätta Dig på huk med hela fotsulan i golvet
3. Kondition: Springa minst 2 km på 12 minuter.
4. Explosivitet: Hoppa jämfota från stillastående över en meter.
5. Balans: Stå på ett ben och blunda i 30 sekunder.

Enligt artikeln är det "bara att gratulera" om Du klarar fyra eller fem av övningarna. Om Du klarar en till tre av dem har Du en stor förbättringspotential.

Utifrån detta tog jag mig en funderare: Plankan i 30 sekunder är jag säker på att jag grejar, blunda på ett ben likaså. Att sitta på huk med hela fotsulan i golvet har jag aldrig kunnat (tro mig, jag har försökt till många Seoul- och Pekingbors stora nöje - där är gammal som ung proffs på att sitta så i timmar - jJag välter nämligen.... Det har nå't med fel tyngdpunkt i kroppen och för korta hälsenor att göra, tror jag). Hoppa över en meter låter helt galet högt - grejar någon det?. Två kilometer på 12 minuter... Ärligt talat vet jag inte. Jag är ju värdelös på att springa (därav nyårslöftet), men mannen påstår att jag klarar det.... Jag får helt enkelt testa nästa gång jag är på gymmet.

Hur ser Er form ut?

2 kommentarer:

Anonym sa...

Hoppa över en meter....jag funderar på om de menar "hoppa över" som att hoppa över en höjd på en meter. Eller menar de att hoppa över en meter på stillastående längdhopp??? Någon som har svaret?

Lilla Pricken sa...

Näe Du... Jag har ingen aning. Det lät "högt" när jag först läste det, men "långt" låter faktiskt vettigare....

Hur som helst kan jag meddela att jag testade det där med 2 km på 12 minuter på gymmet förra veckan. Och det tog mig lite, lite drygt 13 minuter. Till mitt försvar ska jag säga att jag ju träningsmässigt börjar om på ruta ett och att jag redan hade stått på löpbandet en halvtimme när jag tog tiden. Men visst, förbättringsmöjligheter finns....