tisdag 10 juni 2008

Sjung om studentens....

Vårtid är festtid. Å visst är det skoj att ställa till med fest, vare sig det är student, konfirmation, bröllop, midsommar eller taklagsfest. Alltid skoj att HA något att fira - tycker generellt att vi borde bli duktigare på att fira, inte bara stora grejer. Små oxå. Men det är ju sällan det där stora kalaset kommer vältajmat. Antingen är det tid eller pengar som brister (eller båda). Fast en buffé kan man ju alltid slängas ihop. Och det finns ju en del knep för att få en buffé att se mycket ut, även om kassan tryter och det egentligen är ganska få rätter på bordet. Inte för att jag är något köksproffs eller matkreatör, men lite tips för att dryga ut det hela har jag (allt på rara svägerskans begäran. Håll till godo, M!).

En stor blandad grönsallad är alltid gott och fräscht, även om det serveras potatis- eller pastasallad. Kör isbergssallad som bas (billigast), men "piffa till" det med lite andra blandade blad, ruccola, babyspenat, rosé osv. Enklast är att köpa en påse färdigmixade salladsblad till isberget. .

En stor skål med oliver är gott, billigt och SER himla festligt ut. Särskilt om Du blandar olika sorter. Likaså bönor. Torrt å tråkigt, kanske du tycker. Men blanda olika sorter på burk, häll på lite balsamvinäger och några kryddor (går att finhacka lite rödlök i oxå) och låt stå en stund.

Ost är oxå gott. Alltid gott på en salladsbuffé. En stor tårta brieost går ju oxå att få billigt hos lågpriskedjorna (såg nyligen en stor för bara 49 kronor). Tärna lite tomater, hacka lite basilika och blanda med lite olivolja och lägg på tårtan som god dekoration. Men tärnar Du ost till en salladsbuffé brukar det bli en försvinnande åtgång - å därmed ganska dyrt. Visst kan Du köra hushållsost, tärna och marinera med kryddor, olivolja och kanske lite chili för att få mer smak. Annars kan Du blanda osten med något till en liten minisallad på buffén. Vad sägs om tärnad mozzarella (lågpriskedjorna har oerhört billig mozzarella som med lite god olivolja och kryddor kan få mycket smak), tomater och basilika? Och vill Du ha fetaost kanske tärnad vattenmelon och mynta kan vara något? Gör samma sak med marinerade soltorkade tomater. Så klart billigt att göra själv i stor sats, men det kräver ju lite framförhållning då de helst ska dra ett par dygn. Strimla de soltorkade i en tomatsallad eller bönsalladen eller med fetaosten eller..... ja, Ni fattar.

Grissini kan man oxå få till en billig penning (typ 9 kronor paketet) och stora lantbröd kan vara ett billigare alternativ till baguetter. Till brödet gillar jag olika röror/såser, tycker det blir fest om det finns fler att välja på. Och inte heller det behöver bli dyrt. Hoummus, tex. Kikärtor är ju billigt (mixa en burk med en halv vitlöksklyfta, citronsaft och olivolja till bra konsistens. Brukar alltid hoppa över tahinin och ta ett par droppar sesamolja istället och krydda med spiskummin). Tzatziki är gott, även i lite lösare/såsigare konsistens. Och en liter vanlig yoghurt (lite kan man ju låta den rinna av i melittafilter) och en gurka räcker till många. Är man på lite "tjockare" humör och lite mer stadd i kassan kan man ju ta den turkiska eller matlagningsvarianten som inte behöver rinna av. Även guacamole är gott. "Späd" avocadon med kesella så räcker den till fler. Och vill man ha fler röror att välja på: Kör gamla hederliga dipmixer (finns i chipshyllan) och blanda med gräddfil (eller ta lite mindre mängd och använd vanlig filmjölk som är billigare).

Å sen ser det ju så klart festligt ut med frukt och grönsaker: Vindruvor och skivad melon är ju båda gott och dekorativt. Och gurka, morot och blomkål är gott att dippa i rörorna.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Tacka här fick man massor med ideer tur att du finns tack en en gång för hjälpen. Kram kram

Anonym sa...

opps kan vist inte stava mitt namn .....

Lilla Pricken sa...

Fniss! Ja, det där med stavning kan vara lite lurigt ibland. Kul i a f att Du fick lite tips. Kram tebax!