måndag 29 augusti 2011

Kommunslogans

Jag har alltid funderat över hur och varför vissa kommuner valt de "slogans" de har. Hur de tänkt, liksom. Ta Katrineholm, till exempel. "Den sköna lustgården" låter lite malplacerat för en ort som i mina ögon är för liten för att vara storstad och för stor för att vara småstadsidyllisk. Eller Burlöv - "Den nära kommunen". Nära vaddå...?

Andra har slogans som visar på historia eller ambitioner, många ganska fyndiga och några är faktiskt medvetet riktigt roliga. Mina favoriter är: "Fagersta - här får Du livstid" (föreställ Dig att stå åtalad för brott i Fagersta!), "Gislaved - kommunen på G" (hmm... ja, det rullar väl onekligen i alla fall), "Säter - jag är tokig i Säter" (klart som korvspad: Kommunen är ju känd för sitt mentalsjukhus), "Tidaholm - här är gräset grönare" (tja, kanske inte för internerna som sitter där) och"Flen - en kommun" (till skillnad mot landets andra kommuner då....?).

Vilka är Dina?

3 kommentarer:

Mattias Jansson sa...

Katrineholm är Sveriges Lustgård - sprunget ur begreppet den sköna lustgården som Selma Lagerlöf myntade i Nils Oskarsson.
Lustgården handlar om bla, närheten till en underbar natur - perfekt i Katrineholm.

Lilla Pricken sa...

Intressant - det är precis den här typen av "tankar bakom" som jag undrat över. Så tack! Och jag håller med, utanför tätorten har Katrineholms kommun fantastisk natur.

Lilla Pricken sa...

I dagens söndagsbilaga har Aftonbladet ett reportage om just detta. Visserligen apropå att de läst en bok i ämnet ("Var femte invånare är en häst" - Ekberg, Rune och Kouthoofd), men kan inte låta bli att känna mig lite "ahead of my time"!!