torsdag 19 februari 2009

Grattis på födelsedagen

Globen fyller 20 år idag. Otroligt! Kan inte fatta att det alltså är mer än 20 år sedan vi varje dag till och från plugget undrade - och förundrades - över hur bygget skulle te sig när det var färdigt (fast egentligen var vi väl mer oroliga för hur t-banestationen skulle utformas, eller hur A? Hmm...). Och än märkligare: mer än 20 år sedan vi frös häcken av oss utanför Globens byggnadsställningar i väntan på att biljettförsäljningen skulle öppna. Ja, inte Globens alltså. Men i början av december 1987 släpptes biljetterna till Michael Jacksons första Sverigekonsert (i Göteborg) och vi var några tokar som bestämde oss för att övernatta utanför biljettkontoret (om jag minns rätt så innebär det en viss frånvaro från påföljande dags lektioner oxå... Men det vill Du väl som vanligt inte kännas vid, M....?). Galet!
Hur som helst. När den värsta chocken över Globens - läs: min egen- ålder gått över vill jag nog egentligen bara säga: Grattis på födelsedagen - och till det nya namnet - ska bli vansinnigt häftigt att provåka de nya hissarna (som ska gå på utsidan hela vägen upp till Globens topp) när de är färdiga!
Ps. Det första spadtaget till Globen togs den 10 september 1986 och arenan byggdes sedan på rekordsnabba 2,5 år. Den 19 februari 1989 var det dags att inviga världens största sfäriska byggnad. Med sin unika form har byggnaden blivit en symbol för Stockholm och Sverige. Byggnadsverket har en diameter på 110 m, den invändiga höjden är 85 m och volymen 600.000 m3. Det skulle ta 40 år att fylla arenan med vatten från en kran. Bara en sån sak!

3 kommentarer:

Anonym sa...

Följde bygget som 31-årig ABC-reporter. Åkte läskiga bygghissar upp på taket, under taket, vi filmade och intervjuade. Tänk, var det så länge sedan!!! Kul var det!

Lilla Pricken sa...

Låter urspännande - tror Du hissarna på utsidan kommer att vara lika läskiga...?

Anonym sa...

Nej det tor jag inte! De kommer att vara en fuskig safe variant.