måndag 19 november 2007

Vaccinationsdilemma

E fick sin andra vaccinationsspruta idag. Det gick hur bra som helst, trots att M inte kunde vara med och sprutnojjiga morsan fick fixa det själv. Jobbigt. För mig, alltså. E sa knappt et piip. Håll tummarna för att vi slipper biverkningarna den här gången oxå!
Om E varit född en vecka senare än hon är hade hon fått ytterligare en spruta med vaccin mot pneumokocker, dvs. 90 olika bakterier som orsakar infektioner i luftvägarna. Ett tiotal är vanliga hos småttingar och är den vanligaste orsaken till öroninflammation och bihåleinflammation. Som det nu är måste vi själva välja om vi vill ha vaccinet och i så fall betala (ca 800 kronor ska det visst handla om) själva. På frågan om vad BVC rekommenderar blev svaret självfallet ja. År 2006 fick 98 barn under fem år en allvarligare form av pneumokocker (hjärnhinneinflammation, allmän blodförgiftning och lunginflammation) och fyra av dessa dog. Men en vaccination är ju en kemisk process som inte alltid är av godo. Dessutom kan man ju fråga sig hur nödvändigt det är med en pneumokockerspruta: Det är bara Stockholms län som erbjuder konstnadsfri vaccination, barn i resten av landet är utelämnade till sina föräldrars goda vilja - och ekonomi, får vi anta.


Faktauppgifterna kommer från föräldrainformationen från Barnhälsovården och Smittskyddsenheten i Stockholms läns landsting. Om vi väljer att ta vaccinet handlar det om tre sprutor innan E fyller 1 år (med ett par månaders förskjutning eftersom vi i så fall börjar "för sent"). Vi funderar....

3 kommentarer:

Anonym sa...

Åh vad härligt om inte E också blir en spruträddis som du och jag. Strongt av dig att gå tycker jag.

Lilla Pricken sa...

Eller hur...?! Jag vill absolut inte föra över någon av mina fobier på E, frågan är bara om det är möjligt....

Men faktum är att både min sprutskräck och ormfobi blivit yttepyttelite bättre (det finns som bekant grader i helvetet...)efter förlossningen. (hade ju som bekant förlossningsskräck oxå). Som om jag nu gjort det värsta jag kunde tänka mig - och överlevt... Typ att nu är inget längre riktigt farligt...

Äsch, vad vet jag med mina hemmasnickrade populärpsykologiska teorier. Jag kände mig hur som helst både vuxen och duktig som klarade av E:s spruta igår.

Lilla Pricken sa...

Ps. Glömde ju... För den som undrar är klumpen nu 66 cm lång och väger 9,25 kg.