lördag 12 maj 2007

Inte vår dag - idag heller


Först blir det nederlag i Hockey-VM: 4-1 till Kanada i kvarten. Sen blir det fiasko för The Ark i Eurovision Song Contest. En tuff dag för svenska hejarklackar.


Fast å andra sidan kanske det inte är helt rätt att prata om fiasko i samband med The Arks framträdande i Helsingfors. Klart bästa låten, klart coolaste gruppen. Men inget kunde liksom stoppa östblockets framfart: Serbien (gillade den faktiskt, Luuks benämning "feministisk kampsång" kände jag inte alls igen), Ukraina och Ryssland i topp. Därefter Turkiet, Bulgarien, Vitryssland, Grekland, Armenien, Ungern, Moldavien, Bosnien-Hercegovina, Goergien, Rumänien, Makedonien och Slovenien. Idel nya länder, alltså. Och protesterna går höga: Skandal, gör om reglerna, politik och "svågerröstning".


Kanske har kritikerna rätt, det handlar kanske om politik, grannsämja och taktik. Själv tror jag det har mer med kultur att göra. Kommer artisten från ett närliggande land har man lättare att gilla tongångarna, uppskatta sceneriet och förstå ironi och humor - ja, kanske t.om. förstå vad texterna handlar om. Och vilka är vi att kasta sten i glashus: The Ark fick höga/högst poäng av så väl Finland som Norge och Danmark. Näe, handlar det egentligen inte om avundsjuka? Vi har helt enkelt inte så många kompisar i Europa. Vore man konspirationsteoretisk - och schlagerfanatisk - så handlade Balkankriget och dylikt helt enkelt om att ta över Eurovision Song Contest en gång för alla. Så vad väntar vi på? Låt Jämtland och Skåne och alla andra som vill bli självständiga, så har vi åtminstone bättre förutsättningar för fler röster i kommande schlagertävlingar.

Inga kommentarer: