söndag 31 maj 2009

Far är rar, Mor ror...

Så blir det ju lätt i gamla barnboksrim. Å kanske är det just för att det ofta är mor som ror hemmets hela skuta som det är så viktigt att fira mors dag - för ska vi vara ärliga har ju inte fars dag alls samma tyngd. I broschyren "Anvisningar till firande av Mors dag" från 1920 (publicerad på www.sr.se 090531), står exempelvis att "mor hälsas om morgonen med sång av barnen.
Hon bjudes före uppstigandet på gott kaffe och bröd, berett av barnen. Hon hedras med blommor och en liten gåva. Henne beredes, så långt det är möjligt, vila och frihet från allt hushållsarbete under den dagen
" (inte så stor idé att skriva motsvarande för männen: bortsett från sången, blommorna och gåvorna torde väl det vara en vanlig dag för männen på 1920-talet, kan man tänka... )

Så blev det inte riktigt för undertecknad. Hos oss har det varit tradition med en brunch på mors dag, något som faktiskt började långt innan vi själva fick barn (av misstag första gångerna, det erkänns - hade helt enkelt ingen koll på vilken dag det var...). Oftast har Långbro värdshus stått i fokus, men i år fick vi för oss att bjuda hem alla våra mammor istället. Sen böljade visserligen brunchomfånget fram och tillbaka några vändor. Det började med att ena svägerskan (med familj) bjöds in som tack för barnvaktshjälpen förra helgen. Sen väcktes frågan om det var okej att bjuda ett syskon om inte andra bjöds (regel eller undantag? Umgänge på grund av släktskap eller med dem man vill vid just detta tillfälle? Alla eller ingen? Okej eller inte?) och i samma veva tillfrågade vi några vänner vi inte sett på länge. Plötsligt var vi en gedigen samling. På papperet. Men så var någon dubbelbokad och så konkurrerade vi med både semester och vackert väder. Och bjuder man barnfamiljer är man ju aldrig säker på om ens någon dyker upp... I slutändan var vi nio vuxna och fem barn (EN mamma - inga syskon!), en behändig samling. Tack alla för att Ni kom!

Ps. I den däringa handboken från 1920 står även att "frånvarande barn hälsa Mor med brev eller telegram eller vykort, som särskilt gjorts och tillhandahålles för Mors dag". Eftersom jag varit dålig på just det, får det bli en modern blogghälsning istället: Tack för att Ni finns, alla morsor!

Ps.II. Nästan som att svära i kyrkan är det, men jag erkänner att det varken fanns ägg i någon form eller pannkakor/våfflor på vårt brunchbord. Istället blev det kycklingklubbor, rökt lax, matjesilltårta, spett med köttbullar och baconlindad prinkorv, grönsallad, potatissallad med örter och senapsfrön, couscoussallad med kräftstjärtar, avokadosås med lime, tonfiskröra, bönröra med soltorkade tomater, brieost, cheddarost och oströra med rom, knäckebröd med pumpafrön, nybakade baguetter, melon, ananas, mango och jordgubbar, blåbärscheescake i glas och marängsviss med jordgubbar.

1 kommentar:

Lilla Pricken sa...

Förresten har jag en kollega vars far alltid rimmat "far är rar, mor är en orm".... Om de firar mors dag i den familjen framgår inte av anekdoten.... ! =)