Är hemma igen efter ett par härliga dagar i Visby där vi fikat, ätit och promenerat. Det sistnämnda var för övrigt en nödvändighet med tanke på det förstnämnda (smultrontårta, jag säger bara smultrontårta!). Hur härligt som helst - ja, möjligen inte för M, som ju faktiskt jobbade. Visby var supermysigt, inte alls lika själlöst som Borgholm (i övrigt står sig så klart Öland fortfarande bäst i jämförelse - känslomässigt, av lojalitet och tradition, kanske....). Men t.om. jag såg mig till slut trött på kyrkoruiner. Tack å lov då för bra fikaställen. Hittade så gott som genast ett par favvishak: Café Vinäger (framförallt bakgården med svarta rottingmöbler, vita kuddar, loungemusik och god mat med hög mysfaktor under en vit segelduk), Crêperie Strykjärnet (franska delikatesser som t.ex. torr cider med "lättölstyrka") och restauarang G:a Masters. E visade sig gilla utelivet lika mycket som vi och var hur nöjd som helst med våra låååånga sittningar på de olika ställena. Dessutom var hon väldigt förtjust i Visbys alla kullerstensgator - hon sov som en stock under alla våra promenader. Däremot var sjögången på hemvägen igår ingen favvis - vare sig för henne eller hennes föräldrar.
Café Vinägers latte var kanon, liksom fårostsalladen med färskpotatis. Å så trevligt det är med färsk frukt som dekoration. På salladen fanns både en vattenmelonskiva och färska fikon. Och M:s äppelmuffin toppades med pudrade vinbär och en kanelstång.
Crêperie & Logi Strykjärnet många galettes och crêpes gjorde det svårt att välja. Åt en galette med champinjoner, tomat och persilja. Mumsigt - men egentligen hade jag velat ha crêpes med kanelstekta äpplen, sirap och vaniljglass. Får föräldrar äta glass till lunch?
Restaurang G:a Masters är med i Sveriges bästa bord (2006) så självklart var det bra. Perfekt service, ombonat och trevligt och god mat. Serranolindad lammytterfilé med sparrisrisotto, knaperstekt lammbräss och rostad vitlökssky för mig. Enda smolket i bägaren var bristen på vin. Eller alkohol för den delen: Stället har över 30 olika single malt-sorter.... M åt smörstekt sejrygg med sötpotatispuré, hummer och hummervelouté. Till det drack han ett glas chardonnay - men funderade på att beställa in en whisky och låta bli att dricka den, bara för att jävlas.... Skojigt?
2 kommentarer:
Du hittade till Yllet tillslut eller hur? :-)
Japp, när vi väl förstod att det inte låg på nummer 16 och att St Hansgatan fortsatte på andra sidan om den lilla torgliknande korsningen! Tack för tipset!
Skicka en kommentar