onsdag 6 juni 2007

Nationaldagsfirande?

Hur firar vi egentligen Sveriges nationaldag? Hur ska nationaldagen firas? Det tycks som om hela landet något yrvaket ställer sig den frågan. Kanske inte så konstigt med tanke på den svenska nationaldagen i mångt och mycket är en social konstruktion, en ganska modern skapelse som Skansen/Nordiska museet orkestrerat. Okej, en ledig dag mitt i veckan säger vi ju inte nej till. Och i solsken blir ju alla rätt nationalromantiska. Men hur firar vi om det regnar?

Lyckligtvis slapp vi fundera över det särskilt länge. Stockholm fullkomligt badade i solsken från början till slut. Åt jordgubbsfrukost på balkongen (svenska, förstås!) innan vi så småningom tog oss till Lilla Essingen för picknick med A & T, barn och ett gäng vänner till dem. Hela eftermiddagen låg vi där och såg segelbåtarna gå förbi och beundrade dem som vågade sig på ett dopp från någon av de många badbryggorna. Till middag blev det matjesill, färskpotatis och alla de tillbehör som ska vara. Sen begav vi oss till D, M & S som bjöd på glass och - när S somnat - landskampsfotboll (Sverige-Island 5-0) med chips och öl.

Inte vet jag om det är så en nationaldag ska firas, men i mina ögon blir det inte särskilt mycket bättre än så. Inte så mycket "svenskare" heller, för den delen....

Inga kommentarer: