söndag 25 mars 2007

Devils food chocolate cake

Recept med choklad på den här bloggen - det trodde Ni aldrig, va'?!
Men här kommer Leila's "Devil's food chocolate cake" (tidigare publicerat i Femina och på TV4.se.)
(Och M: den är inte alls lika kompakt som den M hade på sin födelsedag för några år sedan).

Kaka i tre delar:
200 g smör
3 dl ljust muscavadosocker
1 dl ljus sirap
4 ägg
5 dl mjöl
1 ½ dl kakao av god kvalitet
3 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1 tsk malen ingefära
1 nypa salt
3 dl mjölk
200 g mörk choklad

* Sätt ugnen på 180 C varmluft. Vispa smör, socker och sirap krämigt. Separera äggen och rör ner gulorna i smörkrämen. Blanda mjöl, kakao, bakpulver, vaniljsocker, ingefära och salt. Vänd försiktigt ned mjölk och mjölblandning i äggsmeten för hand. Smält chokladen i ett vattenbad och vänd försiktigt ned den i smeten. Vispa äggvitorna till skum och vänd ner i smeten. Fördela smeten över 3 smörade teflonkakformar med löstagbar botten. Baka i mitten av ugnen ca 15 minuter.

Chokladglasyr
3 dl vispgrädde
250 g mörk kvalitetschoklad, 70%
1 tsk smör

Koka upp grädden och tag av den från värmen. Hacka choklad och rör ned i grädden tillsammans med smöret. Lägg första kakan upp och ned på ett galler, bred över lite av glasyren och lägg på nästa kakbotten (även den upp- och ner). Upprepa proceduren och täck topplagret med glasyr, använd spatel och bred glasyr på kanterna så att kakan täcks. Dekorera med frukt och bär, t.ex. jordgubbar, hallon och röda vinbär.

Tips! Sätt brödgallret på ett bakplåtspapper vid glaseringen så slipper Du kladd och kan ta tillvara på överbliven glasyr.

1 kommentar:

Lilla Pricken sa...

Kakan såg helt fantastisk ut, M och G! Ibland kan jag t.om. önska att jag gillade choklad. Men Napoleonbakelsen fick mig att snabbt glömma den tanken. Tack för att Du tänkte på mig, M!