tisdag 20 februari 2007

Semlor, semlor, semlor

Fettisdagen betyder semlor. Jag, som vanligtvis inte är något stort fan, har satt någon slags rekord. Tror att dagens bulle var årets sjunde! Tidigare har det bara blivit max en, om det inte varit Gateau's minivarianter. De är perfekta som en mumsbit och det brukar räcka, för sen blir jag liksom mätt på smaken. I år vet jag inte vad som hänt.... I allafall var dagens från Vurma godast av alla i år.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Vi fick semlor på jobbet i tisdags...med tanke på att vi är 2800 i huset så var det imponerande att dom klarade av det ute i restaurangköket.

Liten föreläsning om etymologin bakom Semlan: Fastlagsbulle, fettisdagsbulle, hetvägg. Vår populära bakelse har under åren haft många namn. Ursprungligen kommer ordet semla från latinets simila, som betyder finsiktat vetemjöl. På olika vägar har ordet nått tyskan, där Semmel är namnet för ett ljust vetebröd.

I Sverige introducerades semlan - i form av en vetebulle fylld med mandelmassa - på 1700-talet, då den åts på fastlagstisdagen. Men först efter att ha kokats i varm mjölk.

Under 1800-talet slutade man koka semlan och åt den istället med varm mjölk, kanel och socker. Semlan började dock serveras med vispad grädde först vid förra sekelskiftet.

Lilla Pricken sa...

Imponerande - både antalet semlor och Din semmelkunskap (heter det så?!)!