onsdag 14 februari 2007

Äntligen!

Så här års börjar jag bli otålig. Förväntansfull. Är det inte dax snart? Borde de inte komma nu? Och idag gjorde den första det. Katalogen/broschyren från Akademibokhandeln om årets stora bokrea. Som julafton för en bokmal!

Mitt förhållande till bokrean är både långt och kärleksfullt. Har handlat tunga kassar fulla sen jag var 15 år, länge köpte jag hela årets läsranson där och då. Numera handlar jag böcker året runt, men spänningen kring bokrean finns kvar. Proceduren ser i stort sett likadan ut varje år: Först lusläser jag broschyrerna och ringar in sånt jag skulle vilja ha. Numera hoppar jag nästan helt över skönlitteraturen som jag hellre köper på pocket. Istället fokuserar jag på fakta, hobby, mat, historia, biografier, lyrik, resor, inredning..... Sen skriver jag upp de böcker jag vill ha på förbeställningslistan och när jag summerar ihop kolumnen till höger måste jag nästan alltid stryka ett helt gäng, hur ont det än gör. Så lämnar jag in listan/listorna i butikerna och väntar. Ibland kan jag inte hålla mig från att hänga på låset när de har nattöppet, ibland är jag på plats när de öppnar klockan 06.00. Nästan alltid spontanköper jag något som inte funnits med i broschyren eller som lockar just då. Hämtar min förbeställda kasse gör jag oftast en vecka senare - när lönen kommit och när jag vet om böckerna jag beställt funnits billigare någon annanstans. Och det sista steget tas i mitten/slutet på mars, när "rean på rean" startar, då måste jag alltid köpa ett gäng till. Det är ju så kul med böcker!!

4 kommentarer:

Anonym sa...

Appropå något helt annat =) rekommenderar den här http://aswedeinsouthkorea.blogspot.com/index.html

Anonym sa...

En före detta nyhetsjournalists reflektioner:
vad jag njuter av att slippa få bokreakatalogerna långt i förväg. Att slippa försöka hitta nya vinklar på hur "bokrean" ska göras - utan att det ska uppfattas att public service går i företagens band. Så ljuvligt att bara bry sig om det egna intresset... E

Lilla Pricken sa...

Det förstår jag verkligen, E! Läste imorse att Årets bokrea fått "hjälp" av Bindefeldt för att få extra uppmärksamhet eller nå't. Glitter & glamour och böcker? Tja...

Lilla Pricken sa...

Ps. Insåg för nå'n dag sedan att mina rutiner kommer att rubbas i år. Hua! Dels har de ju haft otyget att börja rean senare, dvs. EFTER lön och dels har de tagit bort möjligheten att förbeställa. Dumt!