söndag 28 januari 2007

Söndag på museum

Mötte J&J vid Nationalmuseet för att spana in Stig Lindberg-utställningen där. Som vuxen tycker jag hans verk är fantastiska, särskilt hans porslinsserie "Spisa Ribba" från 1955 (ej bilden). Gillar honom för hans bredd: att formge toalettsitsar och illustrera barnböcker (hade ingen aning om att han illustrerat "Krakel Spektakel" förrän idag) var minst lika viktigt som att formge plastbrickor eller göra prestigefyllda skulpturer.

Men jag har inte alltid tyckt det. Minns att mormor hade en hel del saker signerade Stig L på Öland, mestadels udda koppar, men att jag tyckte de var fula och inte värda att spara efter hennes död. Annat är det nu: - försöker febrilt leta efter Lindbergs porslin till resonabla priser på loppisar o dyl. Men med den välförtjänta uppmärksamhet han nu får är oddsen för det dåliga.

Resten av dagen ägnades åt söndagsbestyr: Baka veckans bröd, dricka te, läsa alla intressanta DN-artiklar man inte hunnit under veckan och laga söndagsmiddag: Handrullade köttbullar, riktigt mos, lingon, ärtor och brunsås. Sämre kunde livet vara!

Inga kommentarer: